poniedziałek, czerwca 19, 2017

Młoda kapusta z koperkiem i wędzoną papryką

Sezon na młodą kapustęa już jakiś czas trwa. Oczywiście najlepszą robi moja mama - jednak wersje z boczkiem nie można nazwać najzdrowszą :) dlatego postanowiłam ją troszkę zmodyfikować.
Duża ilość koperku zapewnia niesamowity smak, a dodatek wędzonej papryki dodaje cudownego aromatu.



Młoda kapusta z koperkiem

- 500 g młodej poszatkowanej kapusty
- 1 duża cebula
- łyżka masła klarowanego
- sol,pieprz
- łyżeczka wędzonej papryki
- koperek

Na maśle szklimy poszatkowaną cebulę. Dodajemy kapustę i dusimy do miękkości. 
Młoda kapusta ma dość dużo wody więc warto ją trochę odparować. Doprawiamy do smaku i pod koniec dodajemy koperek.







4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Danie idealne na obiadokolację, gdy nie mamy w danym dniu za dużo czasu na kreatywność w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też od jakiegoś czasu dodaję wędzoną paprykę do kapusty, fajnie się komponuje i właśnie boczku już nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Mama ostatnio zaserwowała mi taką kapustę! Coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetna! Czuję jej aromat na odległość :D

    OdpowiedzUsuń