czwartek, maja 04, 2017

Szakszuka

Szakszuka - danie ostatnio bardzo popularne wśród blogerów.
Ja usłyszałam o nim dość późno, w okolicach zeszłorocznego lata. Nie zrobiło na mnie wrażenia i nawet nie bardzo miałam ochotę go próbować.
W końcu któregoś zimowego weekendu kompletnie nie miałam pomysłu na śniadanie. Otwierałam i zamykałam lodówkę w poszukiwaniu smacznej inspiracji. Wtedy właśnie spojrzałam na puszkę pomidorów i koszyczek jajek - spróbuję. To była moja pierwsza wersja szakszuki. Puszka pomidorów zastąpiła wtedy te świeże bo jak wiadomo - zimą pomidory nie są zbyt smaczne. Dodałam do tego jeszcze awokado i zakochałam się :)
Teraz weekendowe śniadanie bez szakszuki nie istnieje.
Przepis jest banalnie prosty i można go modyfikować do woli :)




Szakszuka

Składniki:

2 jajka
kilka dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól,pieprz,świeże  zioła
 rukola
oliwa

Na oliwie szklimy posiekany czosnek . Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy chwilkę. Doprawiamy i wbijamy jajka. Solimy je i czekamy aż się zetną. Posypujemy całość rukolą i ziołami. Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Zrobiłam się głodna. Wygląda pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! :) Kolejna jajeczna wariacja! To już wiem, co będzie jutro na śniadanie mistrzów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasia Motyka Kocikowa Dolina13 maja 2017 23:03

    Wygląda apetycznie... jestem z rewizytą i podoba mi się tutaj :)
    https://www.facebook.com/kocikowadolina/?ref=aymt_homepage_panel

    OdpowiedzUsuń