niedziela, kwietnia 30, 2017

Nasz weekendowy grzech czyli pappardelle ze szparagami

Czas na grzeszny przepis :) Czyli biały makaron, parmezan,szynka...i szparagi!
Uwielbiam je pod każdą postacią. Zupy, tarty, z sosem i bez. Co roku staram się wykorzystać sezon na 100%. 
Teraz jeszcze ich ceny są dość wysokie, ale z każdym dniem będą tanieć co oznacza, że bedzie ich na blogu coraz więcej .

Dzisiaj przepis na cudownie kremowy makaron.
Jeśli macie czasem takie dni jak my, że chcemy kulinarnie pogrzeszyć to koniecznie wypróbujcie!









Pappardelle ze szparagami

Składniki

500g zielonych szparagów
1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej
3 jajka
100 g tartego parmezanu lub grana padano
makaron pappardelle ( najlepiej świeży)
100ml białego wina
1 ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
sól,pieprz


Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i odcinamy główki, Łodygi tniemy na plasterki.
Szynkę również kroimy,siekamy czosnek i podsmażamy razem na oliwie . Gdy się podsmaży dodajemy wino i chwilę dusimy by alkohol odparował. Ser mieszamy z jajkami bardzo dokładnie. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Do gotującej się wody wrzucamy makaron i szparagi - plasterki i główki ( jeśli używamy świeżego makaronu to wrzucamy wszystko razem, jeśli nie to najpierw wrzucamy makaron ,a ok 4 minuty przed końcem dorzucamy szparagi).
Odcedzamy makaron ze szparagami,dodajemy szynkę z czosnkiem i winem. Mieszamy. Póki wszystko jest gorące to dolewamy masę serowo jajeczną. Mieszamy szybko. Nakładamy,dodajemy pomidorki i posypujemy tartym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Samo zdjęcie powoduje, że cieknie mi ślinka! Muszę spróbować ten przepis, póki jeszcze trwa sezon na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak.Sezon na nie jest taki krótki :( Trzeba korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie <3 aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooojejej, zdecydowanie uderzyłaś w mój czuły punkt - kocham makarony!

    OdpowiedzUsuń
  5. zaraz się za to zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ZAPISAŁEM!!! Wszystkie składniki(prócz szparagów) to moje ulubione! Dziś i jutro już nie, ale pomyślę o tym na kolejny :) super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szparagi uwielbiam i cieszę się bardzo, że nadszedł w końcu na nie sezon :) Bardzo fajny pomysł na danie :)

    OdpowiedzUsuń